CORRECT DANIŞMANLIK

HANGİ İSO BELGESİNİ ALMALIYIM?


Hangi ISO Belgesini Almalıyım

İşletmeniz için bir ISO belgesi alacaksanız, öncelikle almak istediğiniz sertifikaya karar vermelisiniz. Çünkü ISO tarafından verilen birbirinden farklı belge ve sertifikalar vardır. Örnek vermek gerekirse; alabileceğiniz ISO belgelerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

Yukarıdaki her bir belgenin görevi ve işletmelere olan faydaları genel anlamda aynıdır. Fakat işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörlere göre birtakım farklılıklar içerir. Sizin de yapmanız gereken işletmenizin hizmet verdiği sektöre bakarak en doğru ISO belgesine karar vermenizdir.

Gıda sektöründe hizmet veren bir işletmeyseniz, ISO 22000 belgesini alabilirsiniz. Aynı şekilde kaza riski yüksek olan bir iş alanında hizmet veriyorsanız da ISO 45001 belgesine sahip olabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip olarak da iş süreçlerinizi genel anlamda iyileştirebilirsiniz. ISO 9001, genel bir kalite yönetim standardı sunan ve sektör fark etmeksizin alınabilecek bir ISO belgesidir.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

ISO 9001 ailesi kalite yönetim standardıdır ve ISO'nun en iyi bilinen standartlarından bazılarını içerir. ISO kalite standartları, şirketlere rehberlik eder ve kaliteyi sürekli iyileştirmek ve müşteri taleplerinin her zaman karşılanmasını sağlamak için gerekli araçlarla donatır. Kalite yönetim sistemi için kriterleri belirleyen ISO 9001, planlama ve organizasyondan liderliğe kadar birçok sürecin iyileştirilmesine katkı sağlar.

ISO 50001 ENERJİ YÖNETİMİ SİSTEMİ

Enerji kullanımında verimliliği artırmayı amaçlayan bir Enerji Yönetim Sistemi uygulamasında şirketlere rehberlik eder. Sera gazı emisyonlarını en aza indirerek bir kuruluşun enerji giderini azaltmayı amaçlamaktadır.

ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMİ

 Bu standart, bir gıda güvenliği yönetim sisteminin geliştirilmesini ve uygulanmasını kolaylaştırır. Gıda üretimi için 22002 ve 22001 dahil olmak üzere çok çeşitli standartları bünyesinde barındırmaktadır. Bu standart, gıda üreticileri, restoranlar ve yemek taşıma hizmetleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

ISO 45001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

Kötü çalışma şartları nedeniyle oluşan iş kazaları ve iş hastalıkları ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Bu sorunu yönetmek için ISO, 45001 standardı geliştirmiştir. Çalışan güvenliği için bir çerçeve sağlar, işyeri tehlikelerini azaltır ve daha güvenli çalışma ortamları sunar.

ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTE

Şirketlerin çevresel sorumluluklarını yönetmeleri için gerekli araçları ve yönergeleri sağlayan bir standartlar ailesidir. ISO 14001 ve bu kategorideki diğer tüm standartlar çevresel sistemlere vurgu yapar. Bu standartlar denetimler, iletişimler, yaşam döngüsü analizi ve çevresel zorluklar gibi araçları kullanır.

ISO 31000 KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ

Şirketlerin karşı karşıya olduğu riskler, ekonomik performans, itibar, güvenlik ve çevresel sonuçlar üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. ISO 31000, riskleri yönetmek için bir çerçeve sağlar. Kuruluşlara iç ve dış denetim programları için rehberlik eder ve kuruluşların fırsatların ve tehditlerin belirlenmesini kolaylaştırarak hedeflere ulaşmasını sağlar.

ISO 27001 bilgi güvenliği sistemi

27001 standardı siber tehditlerin artmasına yönelik bilgi varlıklarının güvenliğini sağlar. Bu standart, kuruluşların fikri mülkiyet, finansal veriler ve çalışan verileri gibi güven içinde tutulması gereken bilgilerin güvenliğini yönetmelerine yardımcı olur.

Danışmanlık Yardımı Almam Gerekiyor Mu?

Günümüzdeki yoğun iş temposu, işletmelerin belge almak için hazırlık yapma sürecini aksatabilir. Bu bakımdan belge almak isteyen işletmelerin danışmanlık firmalarından destek alması önerilir. Eğer siz de işletmeniz için belge alma sürecini eksiksiz bir şekilde tamamlamak istiyorsanız, danışmanlık firması ile iletişime geçebilirsiniz.