ISO Nedir?
ISO (International Organization for Standardization), ölçme, adlandırma ve yabancı adları çeşitli dillere çevirmeyle, makinelerin, deney idarecilerinin, aletlerin, işlemlerin, yüzeylerin, malzemelerin ve parçaların taşıması gereken özelliklerin ve bu özelliklerin arz edilme biçiminin tespiti gibi konular Uluslararası Standartlar Teşkilatının faaliyet sahasına girer Ve bizlerde CORRECT DANIŞMANLIK olarak ,Firma ve sektörünüze uygun ISO standardı ile ilgili ön denetim, belgelendirme ve eğitim hizmeti sağlıyoruz.Her sektörün ya da her ürünün standardı farklıdır ve belgelendirme süreçleri farklılık gösterir.
Firmalar için ISO belgesi
ihtiyaç ve önemi
Firmanıza kalite, verimlilik ve etkili süreçler sağlarken sağlık ve güvenlik ile çevresel gerekliliklere uymanızda etkili olur.
Global ürün, hizmet alış verişine katkıda bulunur, ürün ve hizmetlerin ticaretini daha kolay bir hale getirir.
ISO belgeleri, küçük, orta ya da büyük işletmeler için gerekli olan belgedir. Mühendislik bölümleri ve İSG gibi alanlar için olmazsa olmaz belgelerdendir. ISO eğitimlerine kalite sorumlusu, yönetim sistemi sorumlusu, kurumlarda kurum içi denetçisi, iş güvenliği personeli ve risk değerlendirmesi yapmak isteyen kişiler veya görev almak isteyen kişiler başvuru yapabilmektedir.
Iso Nedir, Görevleri Nelerdir? Iso 500, 9001 Ve 14001 Ne Anlama Gelir?
ISO, son zamanlarda oldukça fazla duyulmakta olan bir kelimedir. Özellikle açılımı ve ne anlama geldiği oldukça merak edilmektedir. ISO nedir, görevleri nelerdir? ISO 500, 9001 ve 14001 ne anlama gelir? Gibi sorularınızın cevaplarını almak ve iso konusunda detayları ile derledik.
Herkes tarafından merak edilen iso nedir? Sorusun cevabına öncelikli olarak açılımını yaparak başlayalım. ISO kelimesi aslında bir kısaltma olarak kullanılmaktadır. Açılımı ise International organization for standardization şeklinde yapılmaktadır. Türkçe anlamı ise Uluslararası standartlar teşkilatı olarak ifade edilmektedir.
Iso Nedir, Görevleri Nelerdir?
ISO, tüm işletmelerin büyük ya da küçük olduğu fark etmeksizin alması gerektiği bir belgedir. Alınan bu belge ile işletmelerin uluslararası alanda sahip olması gereken standartları ifade eder. Yani bir işletmenin kalitesini göstermekte olan bir belge niteliği taşımaktadır.
ISO görevleri ise;
*Parçaların taşıması gereken özellikleri belirlemek,
*Kalite standartları üzerinde çalışmak ve kaliteyi daha da iyi bir hale getirmek,
*Endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak
*Ürünlerin güvenirliğini belirtmek,
*Uluslararası alanda mal ve hizmet değişimini hızlandırmak olarak ifade edilebilir.
ISO 500, 9001 Ve 14001 Ne Anlama Gelir
ISO, belirlediği standartları doğru bir şekilde uygulayan firmalara sertifikalar vermektedir. ISO 500, 9001 ve 14001 ise en fazla bilinenler arasında yer almaktadır. ISO belgesi ile ifade edilmek istenen genel olarak ISO 9001 olarak ifade edilebilir. Kalite yönetim sistemi belgesi olarak bilinen ISO 9001, işletmenin genel bir kalite standardına sahip olduğunu ifade eden bir belgedir.
ISO 14001 ise çevre yönetim standardı olarak bilinmektedir.İşletmelerin çevresel etkinlikleri değerlemeye alınarak verilmekte olan bir belge niteliği taşır. ISO 500 ise gerekli standartlara sahip olduğunu ifade etmek için kullanılmakta olan bir belge özelliğine sahiptir.
ISO nun misyonu , tüm dünyada standardizasyonu teşvik ederek entellektüel, bilimsel, teknolojik ve ticari faaliyetlerde işbirliğini geliştirirken, ürün ve hizmetlerin uluslararası dolaşımını sağlamaktır. Diğer taraftan farklı ülkelerde veya bölgelerde benzer teknolojiler için geliştirilen farklı standartlar zaman zaman ticaret için teknik engel olarak kullanılmaktadır. İşte ISOnun günümüzdeki en önemli işlevi ISO 9000 kalite yönetim standartları ve diğer ürün standartları gibi uluslarararsı kabul görmüş standartlar hazırlayarak ticaretin önündeki bu tip teknik engelleri ortadan kaldırmaktır.
ISO nun yayınladığı bir uluslararası standart üyesi olan tüm ülkeleri temsil eden kuruluşların anlaşması sonucunda ortaya çıkar. Uluslararası standartlar ISO bünyesinde yer alan Teknik Komiteler TC ve Alt Komiteler Sc tarafından 6 adımlı bir süreç sonunda oluşturulur,
Standart hazırlama alanının Birleşmiş Milletleri olarak kabul edilen ISO, bu yaklaşım amaç ve hedefler doğrultusunda dünyada ticaret ve sanayinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için vazgeçilmez olan uluslararası örgüt olarak hizmetlerini sürdürmektedir.
ISO Standart Oluşum Aşamaları
Teklif aşaması Yeni bir uluslararası standart ihtiyacının onaylanmasıdır. Standart gereksinimi genellikle ilgili sanayi kolu temsilcileri veya üreticileri tarafından bir ISO üyesi kuruluşa başvurularak ortaya konur. Yeni standart hazırlama teklifi ilgili TC,SC üyeleri tarafından oylanır.
Hazırlık aşaması İlgili TC,SC içinden uzmanlar ve bir başkandan oluşan bir çalışma gurubunun çalışma taslağını hazırlamasıdır. Üzerinde uzlaşılan çalışma taslağı görüşülmek üzere ilgili komiteye gönderilir.
Komite aşaması İlk Komite taslağı oluşturularak ISO Genel Sekreterliğine kaydı yapılır. TC,SC üyelerinin yorum ve oyları sonucunda teknik içerik üzerinde uzlaşmasıyla son halini alan metin Taslak Uluslararası Standart DIS olarak sunuma hazır olur.
Soruşturma aşaması Taslak Uluslararası Standart DIS ISO Genel Sekreterliği tarafından ISO üyesi kuruluşlara 5 ay boyunca yorumlanması ve onaylanması için gönderilir. Bu oylama sonucunda tüm oyların yüzde 4 ünden fazla olumlu ve TC,SC üyelerinin oylarının da 2 bölü 3u olumlu ise, Son Taslak Uluslar arası Standart FDIS olarak sunulması uygun olur.
Onay aşaması Son Taslak Uluslar arası Standart FDIS ISO Genel Sekreterliği tarafından ISO üyesi kuruluşlara 2 ay içinde kabul ve red biçiminde oylanmak üzere gönderilir. Bu oylama sonucunda tüm oyların yüzde 4 ünden fazla olumlu ve TC,SC üyelerinin oylarının da 2 bölü 3u olumlu ise, Son Taslak Uluslar arası Standart FDIS olarak sunulması uygun olur.
Yayın aşaması Son Taslak Uluslararası Standart FDIS onaylandıktan sonra üzerinde yalnızca gerekli görülen yazım düzeltmeleri yapılabilir. Son metin hazırlandıktan sonra uluslararası standartları yayınlayan ISO Genel Sekreterliğine gönderilir.
ISO bünyesinde standart çalışmaları yürüten 187 Teknik Komite ,
552 Alt Komite ve 2100 Çalışma Grubu vardır. 31,Aralık,2000 itibarıyla, ISOnun yayınladığı 13025 Uluslarlarası standart ve standart niteliğinde doküman bulunmaktadır.
ISO bünyesinde her ülkeyi bir kurum temsil eder. Türkiye yi ISO da Türk Standartları Enstitüsü TSE temsil etmektedir. TSE, 1955 yılından beri üyesi olduğu ISO nun 35 Teknik Komitesi ile 89 Alt Komitesinin asal üyesidir.