HİJYEN ANALİZLERİ
Hijyen Yönetmeliğinin amacı, tesislerde gerekli ekipman ve dezenfeksiyonlarla temiz bir çalışma sahası yaratmaktır. Temizlik ve hijyenin önemli olduğu tüm kozmetik üretim alanları için uygun ürünlerden swab örnekleri alınarak mikrobiyolojik olarak incelemeler yapılır.
Kozmetik firmalarında yüzey hijyeni analizlerinde bakılması gereken parametreler;
*Escherichia coli
*Staphylococcus aureus
*Toplam koliform Analizleri çalışılmaktadır.
Gıda analizleri,
gıda maddelerinin daha sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi amacı ile gıdaların dikkatli ve detaylı bir şekilde incelenmesine denilmektedir. Gıda analizi, artan nüfus ile birlikte önemi de artmakta olan bir husus olmuştur. Tüketim ürünleri gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle tüketim gıdalarında bulunmakta olan maddeler de büyük önem taşımaya başlamıştır.
Sağlıklı bir tüketim gerçekleştirilebilmesi amacı ile yapılmakta olan gıda analiz işlemleri, gıda analiz laboratuvarlarında yapılmaktadır. Günümüz zamanında eski usul gıda işleme ve tüketici olan kişileri sunma eylemlerinde hem tüketicinin hem de üreticinin bilinçlenmesi gerekmektedir. Daha sağlıklı ve güvenli gıda üretiminin sağlanabilmesi için bu analizlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Gıda güvenliği kavramı, dar bir çerçeveden bakılmaması gereken bir kavramdır. Gıdaların amaçlanmış olan kullanıma uygun olarak hazırlanabilmesi ve tüketici olan kişiye zarar vermemesi anlamlarında kullanılmakta olan gıda analizleri, aslında daha geniş anlamlarda kullanılmaktadır.
Gıdaların kimyasal etkenleri önleyebileceği şekilde gıdaların işlenme, hazırlanma, depolanma ve tüketicilere sunulması olarak tanımlanmakta olan gıda analizi aslında bilimsel bir sistem döngüsüdür. Güvenli gıdalar her türlü bozulma ve bulaşma etkenlerinden arınmakta olduğundan daha güvenlidir. Gıda analizi hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Gıda Analizi Hedefleri Nelerdir?
Gıda analiz hedefleri, oldukça fazla olduğundan pek çok amaç için gıda analizleri kullanılabilmektedir. Gıda analizinin temel hedefleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Asgıri teknik ve hijyenik şartların sağlanmasında rol oynamak
- Gıda maddeleri ile birlikte bu maddelere temas etmekte olan madde ile malzemeleri üretmekte olan işyerlerine katkı sağlamak
- Üretilen ve satılan gıda maddelerinin ya da gıda ile temas halinde bulunmakta olan madde ile malzemelerin uygunluğunu test etmek
- Numune alma işleminin istenilmekte olan özelliklere uygun olup olmadığının kontrol edilmesini sağlamak
- Bütün işlemleri yapabilecek niteliğe sahip olan ara elemanlar yetiştirmek
Yukarıda belirtilmiş olan hedefler, gıda analizi yapılmasının temel hedefleridir. Bu hedefleri yerine getirmek üzere birbirinden farklı yol ve teknik uygulanmaktadır.
Gıda Laboratuvarları Ne İşe Yarar?
Gıda laboratuvarları; üretim, araştırma, geliştirme ve kontrol amacı ile gıda ve gıdaların sahip olduğu ham maddelerin özelliklerinin düzenli bir şekilde belirlenip listelendiği yerlerdir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için gıda analiz uzmanlarının birçok malzemeye, maddeye ve alete ihtiyacı vardır. ihtiyaç duyulmakta olan bütün bu maddeler ve aletler gıda laboratuvarlarında bulunmaktadır.
Gıda laboratuvarları, gıda işletmeleri içerisinde bulunmakta olan alanlardır. Bu sayede gıda analiz işlemleri yapılacağı zaman analiz uzmanlarının gerekli olan alan, alet, madde ve benzeri hususlara kısa süre içerisinde ve daha kolay şekilde ulaşılması sağlanmaktadır.
HİJYEN BELGESİ NEDİR?
Hijyen belgesi 2013 de yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında aşağıda belirtilen sektörlerde çalışan ve görevli arkadaşların hijyen eğitimine katılarak daha sonrasında sınavından başarılı puan alarak elde ettiği ve ömür boyu geçerliliği olan bir belgedir.
HİJYEN BELGESİ NERDEN ALINIR?
Hijyen belgesi bulunduğunuzu şehrin halk eğitim merkezlerinden veya bazı üniversitelerin yaşamboyu eğitim merkezlerinden alınır.Artık tedarikçiler özellikle gıda üretim firmalarından hizmet alırken çalışanlardan hijyen belgelerini talep etmektedir.
HİJYEN BELGESİ ALMASI GEREKEN SEKTÖRLER
Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.
HİJYEN BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ
Hijyen belgesi ömür boyu geçerliliği olan bir belgedir. Belgenizi kaybetmeniz durumunda toplamda 3 kez başvuru hakkınız bulunmaktadır.
HİJYEN BELGESİ NASIL ALINIR?
Hijyen belgesi halk eğitim merkezleri veya üniversite yaşamboyu eğitim merkezlerinin açtığı grup eğitimlerine katılarak ve sınavdan geçerli not alınarak alınır.
PERSONEL ELİ HİJYEN KONTROLÜ
Kozmetik ve Tuvalet ürünlerinin üretiminde görev alacak personel, hijyen ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) kurallarına göre eğitilmiş olmalıdır. Personel hijyeni yeterince yerine getirilmezse, bitmiş ürüne zararlı mikroorganizmaların bulaşma olasılığı artar.
Çalışan personelin bulaşıcı hastalığı olmamalı ve vücudunda açık yaraları bulunmamalıdır. Akne yada farklı deri hastalıklarına sahip personel kontaminasyon riski barındırdığından çalışma ve üretim esnasında dikkatli olmalıdır. Üretimde bulunan personelin çalışma sırasında koruyucu giysiler, başlık ve eldiven giymelidir. Üretim ve dolum alanlarının hemen dışında el yıkama bölümleri bulunmalıdır. Günlük giysileri değiştirmek için hazırlanmış odalarda yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
Kozmetik firmalarında personel el hijyeni analizlerinde bakılması gereken parametreler;
*Escherichia coli
*Staphylococcus aureus
*Toplam koliform Analizleri çalışılmaktadır.
ORTAM HAVASI KONTROLÜ
Orta Havası testlerinin yapılması yani , havada bulunan mikroorganizma yükünün kontrol edilmesi başta sağlık olmak üzere, gıda ve kozmetik üretim alanlarında oldukça önem kazanmıştır.
Ortam havası çok sayıda mikrobiyal etken içerebilmektedir. Bioaerosol olarak da adlandırılan bu etkenler çeşitli yollarla üretilen ürün ve personellere bulaşabilmektedir. Buna bağlı olarak üretilen ürünlerde bozulmalar ve üretimde çalışanlarda çeşitli hastalıklar oluşabilir. Bu nedenle üretim alanlarında ortam havasının kontrolü oldukça önemlidir. Çeşitli tedbirler alınarak dış ortamdan üretim alanlarına kontaminasyonların mümkün olduğunca engellenmesine çalışılırken, iç ortam havasındaki mikrobiyal etken yoğunluğunun düşürülmesine yönelik uygulamalar gerçekleştirilir.
Ortam havasında incelenen parametreler;
Toplam Bakteri,
Toplam Küf-Maya analizleri yapılmaktadır.