KALİTE BELGESİ
Öncelikle KALİTE kelimesi çok eskilere dayanan bir kelimedir. Yanına konan her nesneye ,olaya ,sözcüğe yani insana bile özel bir anlam yükler. Kaliteli insan, kaliteli marka, kaliteli ayakkabı gibi halk dilinde ya da işletmeler ürün ile ilgili de bu terimi sık sık kullanmaktadır. İşte defalarca öneminden bahsedilen bu Kalite terimi bir nevi güvence ve kontrol sistemi olarak şu an yerini almıştır.
Aslında kalite Belgesi bir zorunluluk değildir. Genelde firmalar ürününün dış pazarda ya da iç pazarda hakettiği değeri alabilmesi ya da ,vermiş oldukları hizmetin ihtiyaçları karşılama da fazlasıyla yeterli olduğunu göstermek adına talep ettikleri ya da başvurdukları bir sistemdir. Zaten ihracat yapan ya da ihalelere katılan firmalardan bu belgeler talep edildiği için firmalar buna hazır olduğu vakit rakiplerinden hep bir sıfır önde olabilmektedir.Ayrıca günümüzde reklama oldukça fazla bütçeler ayrılmaktadır ve en azından kalite belgeleri ile firmalar aslında reklamın en iyisini yapmış olmaktadır.
Biraz daha sadeleştirmek gerekirse, küçük veya büyük her türlü kuruluş için gerekli olan İSO, kuruluşların ürün ve hizmetlerinin kalitesini simgeleyen standartları tüm dünyadan aldığı geri bildirimler sayesinde oluşturan ve denetlenmesini sağlayan organizasyondur. İSO, bir işin nasıl yapılacağını ve hangi standartlara uygun yapılacağını söyler, nasıl yapılacağını değil. Kısacası iş politikasını belirler de diyebiliriz. Dünya standartlarına uygunluk denilince standart nedir sorusu akıllara gelebilir. Kısaca açıklamak gerekirse standart, tüm dünya üstünde ölçülebilir durumlar ya da belirli normları anlatır. Belirli bir ölçüye göre yapılmış durumlara, yasalara uygun demektir. Dünya üstünde herkes tarafından kabul gören ve nesnel ölçütlerdir.
İSO kalite belgesini ulusal veya uluslararası akredite olmuş ve bağımsız belgelendirme kurum ve kuruluşlarından alabilirsiniz. Dünya üzerinde çok fazla belgelendirme firması vardır bu firmalar da ülke içi ve ülke dışı akreditasyon kurumlarına bağlıdırlar. Aynı zamanda bu akreditasyon kurumlarının kendilerini akredite ettirmeleri gerekmektedir. Verilen belgelerin geçerli olması için, belgelendirme firmalarının akreditasyonu olmalıdır. Aksi halde verilen belgeler geçerli olmaz.
İSO kalite belgesiyle ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de kalite belgesinin sadece tse den alınabileceğinin sanılmasıdır. Ancak kalite belgesinin alınabileceği tek yer TSE değildir. TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) de İSO kalite belgesi için akredite edilmiş kurumlardan biridir. TÜRKAK ve TSE dışında da akreditasyonlu kurumlar bulunur. Ancak Türkiye de ihalelere girebilmek için çoğu zaman teknik şartnamede TSE ve TÜRKAK gibi prestijli kurumların akredite ettiği belgeler aranmaktadır. Bunun dışında ülke genelinde 164 ülke de TÜRKAK gibi, akredite belgelendirme kuruluşları da İSO belgesi verebilir.
Kalite Yönetim Sistemi Standardı, hizmet veya üretim sektöründeki bir firmanın kalite performansını artırmak için asgari olarak nelerin yapılması gerektiğini standarda bağlayan bir sistemdir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı tüm kuruluşlara tipine büyüklüğüne ve ürün cinsine bakılmaksızın uygulanabilen etkin bir kalite yönetim sistemidir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini kurmakla kuruluş çalışma ilkeleri oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik bir yolda ilk adım atmış olur. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi bir kuruluşun müşterilerinin gereksinimlerine ve yürürlükteki şartnamelere uygun ürünler. Temin edebilme yeterliliğine sahip olduğunu ve müşteri memnuniyetini arttırmaya yöneldiğini gösterebilmek için. Sahip olması gereken şartları belirleyen uluslararası geçerliliğe sahip önemli bir argüman özelliği taşımaktadır.
KALİTE BELGESİ
Firmalar bir ürünü piyasaya sunmuş ise aynı zamanda da müşterilerin kalitesi ile ilgili memnuniyetini de dikkate alacağı için bunun gerekliliklerini yapmak isteyeceklerdir. Bu nedenle kalite belgesi için müşterinin ve işletmenin kalitesine vurgu yapan bir belgedir de diyebiliriz kalite belgeleri için. Çünkü aynı zamanda kalite belgeleri alınırken bunlarla ilgili eğitimle de planlanıp firmalardaki personellere eğitim verilerek süreç pekiştirilir. Yani hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu ? sözü bu durumda kullanılabilinir aslında. Hem ürün üretiminde rol alıyorsunuz hem de bu sürecin işleyişini eğitim alarak mühürlüyorsunuz. Yani süreç mükemmel işliyor.
iso 9001 Belgesi nin Yararları Nelerdir?
- Ulusal ve uluslararası rekabet üstünlüğü sağlar. Ekonomiklik, etkinlik ve karlılık artırır.
- İletişimi güçlendirir.
- Kurumsal imajı güçlendirir.
- Ürün güvenilirliği sağlar.
Bu mükemmel süreci beraber tamamlamak üzere sizleri CORRECRT DANIŞMANLIK ailesi ile tanışmaya davet etmekteyiz. Sizlere bir telefon kadar yakınız.