CORRECT DANIŞMANLIK

YURTDIŞI İHRACATI İÇİN GEREKLİ BELGELER


İhracat Nasıl Yapılır?

İhracat yapmak isteyen kişilerin taşımacılık türüne ve gerçekleşecek olan transferlere göre çeşitli evraklara ihtiyacı vardır. Bununla birlikte ihracatta bilinmesi gereken bir diğer nokta, ihracatın bireysel olarak da gerçekleştirilebilmesidir. Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir. Bunun ardından kendinize bir muhasebeci tuttuktan ya da gümrük müşavirine yetki verdikten sonra ihracat işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

İhracat işlemlerinin şirket ya da bireysel olarak yürütülebilmesi için ihracatın yapılacağı ürün ile aynı alanda hizmet veren bir ihracatçı birliğine kayıt olunması gereklidir.Her ürüne ve ile ait İhracatçılar  Birliği ya da odası vardır. Örnek verilecek olursa, yurtdışına fındık ihracatı yapmak isteyen kişilerin Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğine kayıt olması gereklidir. Bireysel olarak yapılacak daha düşük kapasiteli ihracatlar için zorunluluk olmasa da şirket olarak sürekli şekilde yapılan ihracat işlemlerinde, ihracatçı birliğine kayıt olunması gereklidir.

İhracat yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, yapılan ihracatın büyüklüğüne bağlı olarak şirket üzerinden ihracat gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Her ne kadar bireysel olarak da ihracat işlemleri gerçekleştirilebiliyor olsa da şirket üzerinden yapılan ihracat işlemlerinde çeşitli avantajlar da elde edilmektedir. Şirket üzerinden gerçekleştirilen ihracat işlemleri, ithalatçı firmalarda daha güvenilir bir imaj oluşmasını sağlayacaktır. Böylece yapacağınız ihracatın devamlılığı da garanti altına alınacaktır. Ancak ihracatın devamlılığı için ürün kalitesinde zamanla azalma görülmemeli, aynı zamanda transfer işlemlerinin de sorunsuz şekilde ilerlemesi gereklidir. İhracat işlemlerinin şirket üzerinden gerçekleştirilmesinin en büyük avantajları arasında ise çeşitli devlet destekleri ve KDV indirimleri yer alıyor. Böylece gümrük işlemleri ve vergilerin ödenmesi sırasında çok daha yüksek avantajlar elde edebilir ve ihracattan elde ettiğiniz karı arttırabilirsiniz.


İhracat Yapmak için Gerekli Belgeler

Yurtdışına ihracat yapılırken, bireysel ya da şirket bünyesinde yapılacak tüm işlemler için çeşitli evraklar gereklidir. Bu evraklar gümrük işlemleri sırasında eşyaların daha hızlı transfer edilebilmesi, fatura işlemlerinin hızlanması ve müşteri memnuniyetinin artması için oldukça önemlidir. İhracatı gerçekleştirilecek olan eşyanın ülke sınırlarından dışarı çıkabilmesi için öncelikle ilgili ürünlere dair e-fatura hazırlanmalıdır. Hazırlanan faturanın gümrükte işlem görebilmesi için faturanın orijinal versiyonu kullanılmalıdır. Bununla birlikte ihracat işlemlerinin gerçekleşmesi için ise bu faturanın İngilizce tercüme edilmiş hali de evraklar arasında yer almalıdır.

İhracat yapmak için gerekli belgeler arasında gümrük işlemlerinin kolaylaşması ve eşyanın gümrüğe girişinin sağlanması için kullanılan belgelerin yanı sıra, eşyaların transfer edileceği araca yüklenmesi için de çeşitli belgeler bulunuyor. Gümrük işlemleri sırasında eşyaların gümrükten çıkışının sağlanabilmesi için gümrük müşaviri tarafından ATR, EUR1 ya da benzeri taşımacılık evraklarını hazırlaması gereklidir. Bu belgelerin hazırlanması için gönderici ve alıcı kişi ya da firmalar ile birlikte ürüne dair tüm detayların da belirtilmesi gereklidir.

Gümrüklerden transfer edilecek olan ürünlerin transfer türüne göre taşıma belgeleri de değişiklik gösterebiliyor. Gümrüğe transfer edilen eşyaların transferi denizyolu ya da havayolu ile gerçekleştirilecek ise bu noktada ürünlere dair konşimentonun hazırlanması gereklidir. Ancak taşımacılık karayolu ile yapılacak ise konşimento belgesi yerime CMR belgesi hazırlanmalıdır. Bu noktada firmaların taşıma tipine göre uygun evrakları hazırlaması gereklidir. Taşımacılık evrakları direkt olarak lojistik firması tarafından hazırlanacağı için evrak türünün yanı sıra firma ve ürün bilgilerinin de doğru şekilde doldurulduğundan emin olunmalıdır.

İhracatı gerçekleştirilecek olan tüm eşyaların, gümrük işlemleri sırasında çeşitli sorunlar ile karşılaşmaması için eşyalara dair tüm bilgilerin de evraklarda yer alması gereklidir. Transfer edilecek eşyaların paketlenme türü, paket içerikleri ve paket adedi belirtilmelidir. Eksik bilgiler verilerek doldurulan evrakların transferlerinde yaşanan çeşitli sorunlar, bu evrakların yeniden düzenlenmesini gerektireceği için transferlerin beklenenden daha uzun sürmesine neden olacaktır. Bu gibi durumlar ise transferlerin planlanandan daha geç sürede teslim edilmesini ve beraberinde müşteri memnuniyetsizliğini getirecektir.

Yurt Dışına İhracat Nasıl Yapılır?

Yurt dışına ihracat yapabilmek için yukarıda belirtilen evraklara ihtiyacınız vardır. Ancak bu belgelere ek olarak atacağınız ufak adımlar, ihracat işlemlerinin çok daha başarılı şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. İhracat işlemlerinde lojistik planlaması düzgün şekilde yapılmalı ve ihracatçıdan ithalatçı firmaya kadar olan tüm dağıtım ve lojistik ağı profesyonel şekilde planlanmalıdır. Eşya transferinin tüm adımlarının kusursuz şekilde planlanması, transfer sürelerinin kısalmasını sağlayarak firmanın kazancını üst seviyelere çıkaracaktır. Bu sayede şirketin ihracat kapasitesi artarak çok daha kısa sürede beklenen kazançların elde edilmesi sağlanacaktır.

Yurt dışına ihracat yapılırken lojistik planlaması, eşyaların firmadan çıktıktan sonra planlanan tüm varış ve transfer noktalarına zamanında teslim edilmesi için oldukça önemlidir. Başarılı bir lojistik ağı kurulması, ithalatçı firmalara olan eşya transferlerinin istenilen tarihler arasında gerçekleşmesini sağlar. Böylece ithalatçı firmaların memnuniyet oranları artarak ihracatçı firma ya da kişinin uluslararası anlamda güvenilirliğinin artması sağlanır. Yurt dışına yapılacak olan tüm lojistik işlemlerinde, günümüz teknolojisinin tüm avantajlarını kullanarak entegre sistemler aracılığı ile çok daha yüksek avantajlar elde etmek de mümkündür. Entegre sistemler sayesinde firmanın tüm gönderilerini anlık olarak kontrol edebilir, bununla birlikte en karmaşık lojistik ağlarında bile yüksek verimlilik ve başarı elde ederek müşteri memnuniyetini kısa sürede arttırabilirsin.