CORRECT DANIŞMANLIK

G BELGESİ VE G İŞARETİ NEDİR?


G BELGESİ VE G İŞARETİ

G belgesi Yapı malzemeleri Sektöründe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiş bir belgedir. Birden fazla bileşen malzeme ile bir araya getirilmiş bir ürün G belgesi almak zorundadır. Aksi halde ürünün piyasa da satışına izin verilmemektedir.

G belgesi  ürünün İTT yani ilk tip testlerinin ilgili standart kapsamında onaylanmış bir laboratuvar da yapılması gerekmektedir.

İlk tip testlerine başlangıç deneyleri de denmektedir. Ürünün İlk Tip Testlerinden sonra ilgili standart kapsamında hazırlanmış dokümantasyon sistemi ile ürün imalatı girdi kontrolleri ürün kalite deneyleri kontrol altına alınmalıdır.

Belgelendirme çalışmaları kapsamında ürünle ilgili performans beyanları ve ürün etiketleri de hazırlanarak müşteriye ürünle birlikte sunulmalıdır.

G Belgesi Hizmetlerinin İş Akışı

Hizmet sözleşmemizin onaylanmasını takiben firmamız personeli işletmenizi ziyaret eder, TS EN 206,1 Hazır Beton standardını referans alarak Fabrika Üretim Kontrol Sistemi FÜKS dokümantasyonu hazırlanır.

Fabrika Üretim Kontrol Sistemi FÜKS kapsamında hazırlanacak dokümanlar; Kalite El Kitabı, Teknik Dosya, G ürün etiketleri, Prosedürler, Talimatlar, Planlar, Listeler ve Formlardan oluşmaktadır.

Dokümanların hazırlanmasını takiben belgelendirme kuruluşundan denetim talep edilir. Denetim dokümantasyon ve kalite kayıtları denetimi ile ürün denetimi olmak üzere aşamada gerçekleştirilir.

Dokümantasyon denetiminin başarıyla tamamlanmasını takiben denetçi refakatinde belgelendirme yapılacak beton sınıflarından numune alınır. Alınan numunelerin özel laboratuvarda kırımı yapılır. Kırım sonuçları uygun çıkan ürünler için G Belgesi hazırlanır.

G Belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. İlgili yönetmelik gereği belgelendirme yapıldıktan sonra yıl içerisinde denetçi kuruluş tarafından habersiz olarak 3 defa hazır beton numunesi alınır, teste gönderilir. Süresi dolan belge her yıl yenilenir.

G belgesi  Nasıl Alınır dediğimizde, G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir.

Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler  iş programları oluşturulur.

Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.

Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir.

Başlangıç Deney Sonuçları veya  İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.

Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir.

Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza eder.

 G Belgesinin kazandırdıkları


Hazır Beton G Belgesi

Hazır Beton, TS EN 206 standardı kapsamında G Uygunluk Belgesi ne tabidir. G İşareti Yönetmeliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi 1+dır ve bu tam ürün belgelendirmesini gerektirmektedir. 1+ uygunluk teyit sistemine göre hazır beton üreticisinin ve uygunluk değerlendirme kuruluşu nun sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

Hazır beton üreticisinin TS EN 206-1 standardı kapsamında kuracağı Fabrika Üretim Kontrol Sistemi, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından ilk sistem denetimine tabi tutulur ve her bir beton sınıfından, başlangıç tip testi için numune alınır.

Eğer tesisin uygunsuzluğu yoksa veya tespit edilen uygunsuzluklar belirtilen sürede giderilmiş ve test sonuçları da uygun ise o hazır beton tesisi için G Uygunluk Belgesi düzenlenir. Düzenlenen G Uygunluk Belgesi bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve yılda bir sistem denetiminden geçirilerek geçerlilik süresi uzatılabilir.

Ayrıca G Belgelendirmesinin en önemli hususlarından biri olan habersiz ürün denetimleri, belgelendirme sonrası yıl içinde her bir üretim tesisinde, yılda en az üç defa yapılır. Tesis ve ürün denetimlerinde başarılı olan işletmelerin belge geçerlilik süreleri birer yıl halinde uzatılır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Belgelendirme,Ara Kontroller Yılda en Az 3 kez, Danışmanlık olarak fiyatlandırılmaktadır.

Belgelendirme başvurusu için gerekli evraklar ,G Belgelendirme başvurusu için ilk etapta aşağıda bulunan evraklar gereklidir.

Yada bu linke tıklayabilirsiniz ; TÜRKAK Akredite Kuruluş Arama


Beton G belgesi Teknik Dosyası; G belgesi süreci ile birlikte ürünle ilgili kullanım ve bakım kurallarını  kapsayan, ürünün teknik ve fiziki özelliklerini bildiren ve ürün bileşenleri ile ilgili analiz ve ham madde bilgilerinden oluşan dosyaya denir. YMY (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) kapsamında içerisinde müşteriye verilmesi gereken bilgiler mutlaka olmalıdır.

G belgesi satandartları nedir,

Yapı Malzemeleri Direktifi, uyulması gereken temel güvenlik gerekleri, bu gereklerin sağlanmasında uygulanacak doğrulama sistemleri, piyasa gözetim ve denetimi gibi hususlara yer verirken direktifte tanımlanan temel güvenlik gerekleri, ürünlerin kullanım amacına uygunluğu ile yapıların güvenliğine odaklanan bir bakış açısı getirmektedir.

 G belgesi veren kuruluşlar ,G belgelendirme işlemleri kapsamında denetim ve belgelendirme yapacak kuruluş ürün standardına göre TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) veya T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite edilmiş olması gereklidir. TÜRKAK dan onay alan firmalar  TS EN İSO/İEC 17065 ürün belgelendirme kapsamında yetki almış olması gerekmektedir.