HAK HELAL BELGESİ ZORUNLULUK DUYURUSU
Helal Akreditasyon Kurumu Helal Akreditasyon Dairesi Başkanlığından alınan bir yazıda, 04/06/2022 tarihli ve 31856 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 10 uncu ve 11 inci Maddesi ile değişik 7060 sayılı Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun uyarınca ithalat da dâhil olmak üzere iç piyasaya arz edilecek tüm ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen kuruluşlara HAK tarafından akredite olma zorunluluğu getirildiği, bahse konu değişikliğin 1 (bir) yıllık geçiş sürecinin ardından uygulamaya alınacağı, geçiş sürecinin ardından akredite olmaksızın helal belgesi düzenlediği tespit edilen kuruluşlara HAK tarafından 1 (bir) milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacağı ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, HAK tan akredite olmadan yetkisiz bir şekilde belge düzenleyen kuruluşlardan helal belgesi alarak bu belgeye istinaden ürünleri üzerinde helallik işareti/markalarına yer veren işletmelerin, 10/01/2015 tarihli ve 29232 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin Doğruluk ve dürüstlük, İtibardan haksız yararlanma, Aldatıcı eylemler maddelerindeki hüküm ve ilkelere aykırı hareket etmiş olacaklarından ötürü Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu vasıtasıyla yukarıda anılan mevzuata göre idari para cezalarına tabi olabileceği belirtilmektedir.
Bununla birlikte, tüm bu gelişmeler ışığında, iç piyasaya arz edilmek üzere imalat ve hizmet sunumu faaliyetinde bulunan firmalarımızın; alanında ülkemizdeki tek resmi otorite olan HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından helal belgelerini almalarının büyük önem arz ettiği bildirilmektedir.Aksi halde belge kurumunun denetimleri sonucunda yetkisi alınır ise belgelendirdiği firmanın belge geçerliliğde sıkıntıya düşecektir.https://resmigazete.gov.tr.
Helal Gıda Sertifikası/Belgesi Veren Kuruluşlar
Müşteri organizasyonların, Helal Gıda alanında Helal Akreditasyon Kuruluşları tarafından akredite edilen Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlardan hizmet alması gerekmektedir. Aksi takdirde, belgenin bir tanınırlığı/muteberliği olmadığı gibi, insanların güvenini boşa çıkarmış olmak gibi etik olmayan bir eyleme sebebiyet verilmiş olunabilir. Ek olarak böyle bir durumda hukuki yaptırımlar da doğabilir. Fakat ne yazık ki günümüzde, Helal Gıda alanında yetkin ve/veya akredite olmayan birçok kuruluşun müşteri organizasyonlara Helal Gıda ile ilgili belgelendirme hizmeti sundukları görülmektedir. Herhangi bir yanlış ve yanılgıya düşmemek için Helal ürün/hizmet sağlayan müşteri organizasyonların Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) nun web sitesine girerek bu tür kuruluşların akreditasyon durumunu kontrol etmelerini öneririz.
Helal Ürün Nedir?
Helal ürün; öncelikle temiz ve güvenilir ürün demektir. Bunun yanında hammadde girişinden son ürünün tüketimine kadar olan tüm aşamalarda, İslami hükümlere uygun içerik, hammadde, faaliyet ve süreç ile üretilen ürün demektir. Bu bağlamda İslam dinince yasaklanmamış ürünler Helal olarak nitelendirilmektedir. Helal olmayan ürünlerin bir kısmı ise aşağıda listelenmiştir:
- İslami kurallara göre kesin bir delille açık bir şekilde yasaklanmış olan her türlü ürün, faaliyet
- Domuz veya yabani ayı,
- Köpek, yılan veya maymun,
- Pençe ve ön dişleri olan aslan, kaplan vb. etobur hayvanlar,
- Kartal, akbaba vb. avcı kuşlar,
- Fare, kırkayak, akrep ve benzeri zararlı hayvanlar,
- Arı, karınca ve ağaçkakan gibi İslami hükümlere göre kesimi yasaklanmış hayvanlar,
- Bit, sinek, at sineği ya da diğer benzeri hayvanlar gibi genelde insanlar arasında iğrenilen ve istenmeyen hayvanlar,
- Kurbağa, timsah ve diğer benzeri hem karada hem suda yaşayan hayvanlar,
- Pulu olmayan herhangi bir deniz canlısı,
- İslami kurallara göre kesilmeyen herhangi bir hayvan,
- Kan ya da kanla karıştırılmış hazır yemekler,
- Suda yaşayan ve İslami hükümlere göre avlanmayan hayvanlar (sudan canlı avlanmayan ya da ölü avlanan hayvanlar),
- Alkollü, zehirli veya zararlı içecekler veya bunlarla karışmış olan maddeler.
Helal Gıda; çiftlikten ve tarladan alınan ürünlerin soframıza gelinceye kadar tümüyle İslami kurallara uygun olarak hazırlanmasını ifade eder. Daha geniş bir açıklama ile; bitkisel, hayvansal, kimyasal ya da mikrobiyal kaynaklı gıda ürünlerinin; hammadde, işlem yardımcı maddeleri, bileşenleri, katkı maddeleri, işleme yöntemleri, işletme koşulları ve ambalajlarının İslami kurallara uygunluğunun ifadesidir.
Helal Ürün kavramı sadece gıda ürünleri ile değil, kozmetik, ilaç, banka, finans, turizm vb. başka ürünlerle de ilgili olabilmektedir.
Helal Ürün Belgelendirme
Dünya nüfusunun dörtte biri olan Müslümanlar, helal ve temiz ürünlerle beslenmek isteğindedir. Müslümanlar yüzyıllardır İslami hükümlere uygun gıda vb. tüketim malzemelerini belirlemede sorun yaşamamışlardı. Çünkü tüketilen ürünler, içeriği daha basit olan ve çoğunlukla ev tipi ürünlerdi. Ancak, son dönemdeki teknolojik gelişmelerle birlikte, gıda sektöründeki atılım ve gelişmeler beraberinde ürün çeşitliliği ve içerik karmaşasını da getirmiştir.
Hızla gelişen teknolojiden destek alıp ivme kazanarak büyüyen gıda ve kimya endüstrisi, tüketici ihtiyaçlarını karşılamada kolaylık ve çeşitlilik sağlamakla birlikte beraberinde farklı soru ve sorunları da getirmiştir. Bunlardan bir tanesi de İslam alemi tarafından İslami hükümlere uygun helal ürün tüketilip tüketilmediği sorunudur. Günümüzde artık yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satan hem tedarikçiler hem de Müslüman müşteriler, satın aldıkları, tükettikleri ürünlerin helal olup olmadığını bilmek istemekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir. Yurt dışındaki Müslüman ülkeler de gıda satın alırken ürünlerin Helal Gıda sertifikası taşıyıp taşımadığına bakmakta ve bu şartı zorunlu kılmaya başlamaktadırlar. Bu belge artık güvenilir helal gıda olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle Helal sertifikalı ürüne olan talep her geçen gün artmaktadır.
Küresel pazarda helal ürün talebi yaklaşık 4 trilyon dolar olmakla beraber rakamın şu anda gerçekleşebilen oranı ise ne yazık ki yüzde 20 olarak belirtilmektedir. Pazarın büyük bölümünü 1,5 milyarlık bir nüfusa sahip İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 57 üye ülkesi oluşturmaktadır. Dolayısıyla helal pazarının büyümesi ve buna bağlı olarak helal ürün sertifikasyonun ivme kazanması gerektiği de ortaya çıkmaktadır.
Helal Sertifikasyonunda Müslüman ülkeler arasında ortak ve uyumlu bir dil oluşturulamadığı da görülmektedir. Helal alanındaki dağınık yapı nedeniyle var olan helal belgelendirme uygulamaları ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebildiği için, ticarette teknik engel olarak karşımıza çıkabilmektedir.Firmalarımız bu konuda oldukça zor süreçler yaşamakte ve maddi anlamdada yıpranmaktadır. Küresel düzeyde helal ürün ve hizmet piyasasının büyümesi ile beraber farklı helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin uluslararası ticaret üzerinde yarattığı zorluklar önemli ölçüde tüketicilerin helal ürünlere erişimine ise engel oluşturabilmektedir.
Bu bağlamda, yurt içinde ve dışında helal akreditasyon alanında faaliyette bulunmak, uluslararası platformlardaki helal akreditasyon çalışmalarında ülkemizi temsil etmek ve yürütülen çalışmaların öncülüğünü üstlenmek üzere Türkiye'de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisini haiz tek kurum olarak Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Helal akreditasyon kurumu (HAK), OIC/SMIIC Standartlarının etkinleşmesi ve harmonize bir akreditasyon sisteminin hayata geçirilmesi ile ticaretin önündeki teknik engellerin azalacağı ve böylelikle helal belgeli ticaret hacminin artacağı yönündeki misyonu çerçevesinde başvuru yapan kuruluşların akreditasyon çalışmalarını yürütmektedir.
CORRECT DANIŞMANLIK VE BELGELENDİRME olarak HAK yetkisi almış belgelendirme kuruluşları ile ortak çalışma ile danışmanlık vererek en uygun fiyata belgelendirmenizi gerçekleştirmekteyiz.
HELAL HİZMET BELGELENDİRİLMESİNİN YASAL ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
TS OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Kılavuzunun Uygulanması standardına göre belgelendirme yapılmaktadır.
- Yemek fabrikası/ Toplu yemek mutfağı,
- Lokanta,
- Kafeterya,
- Pastane,
- Hızlı yemek servis yerleri,
- Market,
- Kasaplık Hayvan Kesim Yerleri (Mezbahalar)
Helal Sertifikası/Belgesi Kapsamı
Dünyada en yaygın olarak Helal belgesi talep edilen alanlar (ürün/hizmet/tesis türleri) aşağıda sıralanmaktadır;
- Et ve et mamulleri
- Süt ve süt mamulleri
- Yumurta ve yumurta mamulleri
- Tahıl ve tahıl ürünleri
- Bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar
- Meyve ve sebzeler ve bunların mamulleri
- Şeker ve şekerleme mamulleri
- Meşrubat (Alkolsüz içecekler)
- Bal ve yan mamulleri
- Besin takviyeleri
- Gıda katkı maddeleri
- Enzimler
- Mikro organizmalar
- Balık ve balık ürünleri
- Su
- Kakao ve kakao ürünleri
- Çay ve çay ürünleri
- Kahve ve kahve ürünleri
- Yağlı tohumlar
- Baharatlar ve çeşni maddeleri
- Özel beslenme amaçlı gıdalar
- Nişasta ve nişasta ürünleri
- Hazır yemekler
- Yemek fabrikası/ Toplu yemek mutfağı
- Lokanta
- Kafeterya
- Pastane
- Hızlı yemek servis yerleri
- Satış yerleri (market, süpermarket, hipermarket vd.)
- Kasaplık Hayvan Kesim Yerleri (Mezbahalar)
- Turizm veya konaklama tesisleri,
- Kozmetik ürünleri,
şeklinde sıralanabilir.
HAK ONAYLI HELAL BELGESİ İÇİN UZMAN KADROMUZLA PROFESYONEL DESTEK VERMEKTEYİZ.SİZLERE BİR TELEFON KADAR UZAKTAYIZ.