CE BELGESİ Danışmanlık
CE belgesi, üretimi yapılan malların Avrupa Birliği kalite standartlarına uyduğunu göstermektedir. CE damgası bulunmayan herhangi bir ürünün Avrupa Birliği ülkesine girmesi veya bu ülkelerde satılması yasaktır. Bu sebeple Avrupa ya ve Avrupa Birliği ülkelerine ürün ihracat etmek isteyen diğer ülke markalarının ürünlerinde CE damgası bulunmalıdır.CE belgelendirmesinin belge süreci kadar danışmanlık süreci de önemlidir.Danışmanlar sürekli olarak bu işi yaptıkları için firmanın yükünü oldukça hafifletmekte ve süreci kısaltmaktadır.Tabi işinin ehli bir Danışman bulmakta önemlidir.Correct danışmanlık olarak gönül rahatlığıyla bizleri tercih edebilirsiniz.Gerektiğinde referans firmalarımızdan bizleri sorabilirsiniz.
CE belgesine sahip olmak için ise üreticilerin ve ürünlerin çeşitli koşullara uygun olması gerekir. Bu belgenin oluşturulması için gerekli olmayan şartlar bulunduğunda bu belge ürüne verilmez. Bu sebeple de ürünün Avrupa Birliği ülkelerine girebilmesi mümkün olmaz.
CE Belgesi Almak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Ce belgesi ve CE damgası almak için ürünlerin belirli şartları karşılaması gerekir. Bu şartlar genel olarak şu şekildedir;
- Üretim yeri ve üretici adresi belirli olmalı
- İnsan sağlığını ve güvenliğini tehdit etmemeli
- Çevre koruma ve enerji tasarrufu
- Ürünün AT yönetmeliğine uygun olup olmaması
CE Danışmanlık Hizmeti Nedir?
CE danışmanlık hizmeti Tam Çözüm firması tarafından sizlere sunulmaktadır. Firmamız, dilediğiniz her türlü ürün için bu belgeyi almanıza olanak sağlar. Ürün ve işletmeniz için gerekli şartların nasıl yerine getirileceği ve nasıl CE şartlarına uygum sağlayacağı hakkında CORRECT DANIŞMANLIK sizlere danışmanlık hizmeti verir.
CE danışmanlık hizmeti sayesinde üretimini gerçekleştirdiğiniz ürün için CE belgesi alabilmeniz ve bu ürünü çeşitli Avrupa ülkelerinde satışa çıkarabilmeniz mümkün olur. Siz de CE damgası veya belgesi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
BİR İŞVEREN ÇALIŞANLARI İÇİN BİR MAKİNE YAPARSA CE BELGESİ ALMAK ZORUNDA MIDIR ?
Makinaları piyasaya arz etmeden veya hizmete sokmadan önce, imalatçı veya yetkili temsilcisi:
- Belirtilen ilgili temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini karşılamasını sağlamak
- Belirtilen atıfta bulunulan teknik dosyanın mevcut olmasını sağlamak; (Özellikle talimatlar gibi gerekli bilgileri sağlamak)
- Yönetmeliklere ait Standartların belirlenmesi
- Standartlara göre Testlerin gerçekleştirilmesi
- Belirtilen şartlara göre AT uygunluk beyanını düzenler ve makine ile verilmesini sağlar
- CE işaretini Madde 16 uyarınca iliştirir.
İŞVEREN ÇALIŞANLARI İÇİN BİR MAKİNE YAPARSA, MAKİNEYİ SATMAYACAK, ANCAK HİZMETE SOKACAKTIR. BUNU YAPMADAN ÖNCE CE İŞARETİ KOYMALIDIR
Makine Direktifi, piyasaya arz edilen veya hizmete sunulan makineler için geçerlidir. AB de piyasaya arz edilen makineler, AB de ilk kez kullanıldığında hizmete açılmaktadır. Bu, kullanıcının kendi yaptığı veya başkası tarafından kendisi için yapılmış her iki makine de dahil olmak üzere geçerlidir.
SONUÇ
Kendi fabrikasında kendi kullanımı için makine üreten bir işverenin CE İşareti alması zorunludur. Bu, makinelerin, makine direktifiyle uyumlu tüm uygulanabilir teknik standartlara uyması gerektiği anlamına gelir.
CE BELGESİ OLMAYAN BİR MAKİNENİN PİYASA SÜRÜLMESİNDE YAPTIRIMLAR NELERDİR ?
CE belgesi olmayan bir ürünün piyasaya sürülmesi suçtur. İlgili ülkenin sanayi bakanlığına ait piyasa gözetim denetçileri şikâyet üzerine ya da rastgele denetimlerde CE belgesi olması zorunlu ürünlerde CE belgesinin olmaması durumunda ya da CE belgesine ait Teknik dosya , ilgili testlerin olmaması durumunda para cezası, ürünlerin piyasadan toplatılması ve satışın durdurulması gibi yaptırımlar söz konusudur
CE BELGESİNDE ÜRETİCİNİN SORUMLULUKLARI NELERDİR ?
Ister üretici ya da ürünün yurt içindeki temsilcisi ürünün CE yönetmeliklerine göre uygunluğundan sorumludur.
İTHALATÇI SORUMLULUKLARI NELERDİR ?
CE belgesine tabi bir ürünü Avrupa ekonomik alanı dışından getiriyorsa CE yönetmeliklerine göre ürün uygunluğunun sağlanması gerekmektedir.
CE BELGESİ ALMANIN ÜRETİCİYE FAYDASI NELERDİR ?
Avrupa ekonomik alanında ürününün serbest dolaşımını sağlamaktadır.
CE BELGESİNİ ALMAK NE KADAR SÜRER ?
Belgelendirme süresinin önceden belirtilmesi, üreticilerin , test ve belgelendirmeyi yapan kuruluşun şartlarından dolayı net olarak yapılamamaktadır.
Diğer taraftan süreç , ilgili ürünün özelliklerine sahip olduğu yönetmelik ve test metotlarına göre çok ciddi değişiklik gösterebilmektedir. Süreci kısaltmak için üreticilerin ürettikleri ürünlerin sahip olduğu standartlara hakim olması , ürünü o standartlara uygun olarak üretmesi ve Teknik dokümanları ilgili mevzuata göre önceden tamamlamış olması büyük derecede katkı sağlamaktadır.