CORRECT DANIŞMANLIK

ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ VE ŞARTLARI

ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ NEDİR?


Endüstriyel tasarım tescili firmalar tarafından hizmet ve ürün için yaptırılabilecek tescil çeşitlerinden birisidir. Sanayide üretimi yapılan ürünün tasarım detaylarını kapsayan tescilin detayları, tescil süresi ve sağladığı avantajlara dair tüm bilgiler tescil yaptırmak isteyen kişiler tarafından araştırılır. Sonrasında da başvuru gerçekleşir.

İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sanayide üretimi gerçekleştirilen yeni bir ürünün ve ürünün parçasının tasarım özelliklerinin güvence altına alınması endüstriyel tasarım tescili olarak anılır. Endüstriyel tasarım tescilinin yaptırılabilmesi için bu konuda hizmet veren Türk Patent Kurumu na başvuru yapılması gerekir. Evrakları kişi veya aracı kurumlarda teslim alan Türk Patent Kurumu tescil için inceleme aşamasını başlatır.

Tescil talebinde bulunulan ürünün incelemesi tamamlandıktan sonra kurum tarafından kayıt altına alınır. Sicil kaydı yapılan ürün için itiraz hakkı vardır. Söz konusu tasarımım kendisine ait olduğunu belirten kişiler veya firmalar kuruma itirazda bulunabilir. Bu durumda itirazlar kabul görürse, tasarım için tescil başvurusu iptal edilebilir. Süre içinde ürün için herhangi bir itirazda bulunulmazsa tasarım için 5 yıl süreli tescil belgesi hazırlanır.

Neden Endüstriyel Tasarım Tescili Yapılmalıdır?

Sanayide kullanıma uygun bir tasarım geliştiren kişilerin veya firmaların tasarımlarını tescil altına almaları buluşlarının güvence altına alınmasına yardımcı olur. Tescille güvence altına alınan ürünün üzerinde bulunan süslemeler, çizgiler, resimler, desenler, renkler veya dokulardır. Bunların tescillenmesi daha önce hiçbir firma tarafından kullanılmadığını ve özgün olduğunu kanıtlar. Bu sayede aynı tasarım detaylarına sahip olan ürünün rakipler tarafından kullanılması, satılması veya çalınması engellenmiş olur.

Tescili bulunan tasarımda çalınma durumu yaşansa bile tescili elinde bulunduran firma veya kişi hakkını aramak için yasal yollardan yararlanabilir. Geliştirilen tasarımın çalınması yasayla güvence altına alındığından tasarımın ortaya çıkması için harcanan emek, çaba ve maliyet kaybı yaşanmamış olur.

Endüstriyel Tasarım Tescili Koşulları

Firmalar tarafından ortaya çıkarılan her tasarımın endüstriyel tasarım tescili alabilmesi mümkün değildir. Tescil başvurusunun yapılabilmesi ve onaylanabilmesi için tasarımların bazı kriterlere sahip olması gerekir.

Bu kriterler şunlardır;

Bu koşulların var olup olmadığının anlaşılabilmesi için tasarım geliştiren firma veya kişilerin ön araştırma yapmaları gerekir. Bu araştırma sayesinde tasarımlarının yeni olup olmadıklarını veya özgünlük taşıyıp taşımadığını anlayarak tescil almaları mümkün olabilir.



Endüstriyel Tasarım İçin Gerekli Belgeler

Endüstriyel tasarım tescilinin alınabilmesi için gerekli belgelerin hatasız bir şekilde hazırlanması ve teslim edilmeleri gerekir. Tasarım tescilinin yapılabilmesi için tasarlanan ürünlerin görsellerinin diğer belgelerle birlikte teslim edilmesi gerekir.

Endüstriyel tasarım tescil başvurusu için gerekli belgeler şunlardır;

Bu belgeler eşliğinde Türk Patent Enstitüsüne endüstriyel tasarım tescili başvurusu yapılabilir. Bu başvuru direkt yapılabileceği gibi vekalet kullanılarak aracı firmalarla da çalışılabilir.

Endüstriyel Tasarım Tescilinin Sağladığı Avantajlar

Piyasada bulunan ürünlerden yeni ve ayırt edici özellikleriyle ayrılarak tasarlanmış bir ürünün endüstriyel tasarım tescili alınması firmalar için pek çok avantajı beraberinde getirir.

Tescili yaptırmaları halinde firmaların sağlayacağı avantajlar şunlardır;

Ürünü tasarlayan firmaların tescil sayesinde avantaj kazanabilmeleri için söz konusu ürünün sanayide kullanılabilecek ürün olması önemlidir. Bu ürünler kumaş deseni, yedek parça, mobilya, ev eşyası, çanta ve giyim ürünleridir.


Endüstriyel Tasarım Tescilinin Süresi Ne Kadardır?

Bir ürünün tasarım özellikleri sayesinde endüstriyel tasarım tescili belgesi alınmışsa bu tescilin geçerliliği 5 yıldır. Bu belge sayesinde ürün 5 yıllık süre için koruma altına alınmış olur. Ancak ürün için tescilin 5 yıl sonrasında da devam etmesi istenilirse süre sonunda 5 yıl süreyle yeniden yenileme yapılır. Bu süreç söz konusu ürün için 5 kez yenileme yaptırılıp, 25 yıllık bir korumanın tamamlanması durumunda biter.

Endüstriyel tasarım tescil süresinin 25 yılı bulduğu ürünler aynı kişiler tarafından yeniden tescil ettirilemez. Çünkü bu sürenin sonunda söz konusu tasarımın halka mal olduğu kabul edilir.



Endüstriyel Tasarım Tescilinin Yenilenmesi

Firmalar tarafından endüstriyel alanda kullanılacak yeni tasarım özelliklerine sahip ürün için alınan endüstriyel tasarım tescilinin yenilenmesi mümkündür. Ancak yenilemenin gerçekleşebilmesi için firmaların başvuruda bulunması gerekir. Tescil süresi 5 yılı tamamlamak üzere olan bir ürün için tescil süresi bitiminden 6 gün önceye kadar başvuruda bulunma hakkı vardır.

Tescil yenileme süresinin bitmesi durumunda firmalar cezalı yenileme hakkından yararlanabilirler. Ancak bunun için kendilerinden talep edilen cezalı yenileme ücretini zamanında ödemeleri gerekir. Paranın ödenmesi için verilen süre 6 aydır. Bu sürenin dolmasına rağmen ödeme ve yenileme yapılmazsa firma tescil hakkını kaybetmiş olur.

Endüstriyel tasarım tescili, tescil yenilemesi, unvan değişikliği, veraset, adres değişikliği ve suret çıkarma gibi endüstriyel tasarım tesciline dair hizmetler firmamız tarafından verilmektedir. Bu hizmetleri hukuki haklarınız doğrultusunda profesyonel hizmet veren CORRECT DANIŞMANLIK VE PATENT OFİSİNDEN almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.