ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (Food Safety Management System)
ISO 22000:2018, gıda güvenliği konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır. ISO (International Standart Organisation) tarafından hazırlanan ve 2005 yılı Eylül ayında yayınlanan ISO 22000 standardının, çeşitli ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standartların yerini alabilecek ve Dünya da ISO 9000 gibi kabul görebilecek bir standart olması öngürülmektedir. Güvenli gıda için sürekli artan bir müşteri talebi bulunmaktadır.
Standard, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek için, etkileşimli iletişim, sistem yönetimi, ön şartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliği tehlikelerinin kontrolü ile sürekli iyileştirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil kabul görmüş ana unsurları birleştirir.
Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi ilişkili kuruluşlar da dahil tarladan sofraya gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2018 ayrıca ISO 9001:2015 Gibi Kalite Yönetim Sistemleri ile kendi gıda güvenliği yönetim sistemlerini birleştirmek isteyen tüm kuruluşlar içindir.
ISO 22000 Belgesi Nasıl Alınır
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerini belgelendirilmesi, kuruluşun kurmuş olduğu Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerinin bağımsız ve akredite bir Sertifikasyon belgelendirme kuruluşunun denetiminden başarıyla geçmesi ve bunun devamlılığını sağlaması ile mümkündür. Kuruluş, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerinin standardın gereksinimlerini karşılayacak şekilde kurduktan sonra, bu sistemin belgelendirilmesi için bir Sertifikasyon belgelendirme kuruluşu ile anlaşır.
Sertifikasyon belgelendirme kuruluşu, kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin standardın gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını tespit etmek üzere bir Sertifikasyon belgelendirme denetimi yapar. Bu denetim sonucunda Sertifikasyon belgelendirme kuruluşu, kurulmuş olan Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin ilgili standardın gereksinimlerinin yeterince karşılandığına karar verirse, kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini belgelendirir.
Böylece kuruluş ISO 22000 belgesinin kullanım haklarına sahip olur. ISO belgesi ile Kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini belgelendirilmesinin ardından Sertifikasyon belgelendirme Kuruluşu, kuruluşun standardın gereklerini yerine getirmeye devam edip etmediğini tespit etmek üzere belirlenmiş aralıklarla takip denetimleri yapar. Kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerine verilmiş olan bu belge, aslında tamamen sertifikasyon kuruluşunun malı olup belirli bir süre için kuruluşa ödünç verilmiştir. Yapılan bu takip denetimleri sonucunda Sertifikasyon belgelendirme Kuruluşu, kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin standardın gereklerini yeterince sağlamadığı kararına varırsa, kuruluşa ödünç vermiş olduğu bu ISO 22000 belgesini geri alabilir.
ISO 22000 Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır
ISO 22000 Standardı, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin kurulması ve dokümante edilmesi için gerekli genel kuralları tanımlar. Bir ürüne veya kuruma ait değildir. Bu nedenle firma veya kurum, sektörüne göre standardı uygulamak zorundadır. ISO 22000 Standardın firma veya kuruma adapte edilmesi yapısına, personel sayısına, fonksiyonel durumuna ve yönetiminin inanmasına bağlı olarak uzun veya kısa zaman alabilir. Ayrıca sistem kurucunun firma veya kurum içinden bir personel veya personel grubu ya da danışman kuruluş olabilir konuya vakıf ve disiplini de süreyi etkiler.ISO 22000:2018 aynı zamanda ISO 9001:2015 gibi kalite yönetimi sistemlerini bütünleştirmek isteyen ISO 22000 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 22000 Sistemi belgelendirmesine karar veren ve bu yönde tüm hazırlıklarını tamamlayan her firma ulusal veya uluslararası platformda kabul görmüş ve tanınmış bir belgelendirme kuruluşuna müracaat eder. Belgelendirme kuruluşunun seçimi tamamen firmaya aittir ve kanuni bir zorunluluk yoktur. Firma veya kurum müşteri portföyünü değerlendirerek, belgelendirme kuruluşunu seçmelidir.
ISO 22000 Belgesinin Süresi Var mıdır
ISO 22000 Belgesinin alınacağı belgelendirme kuruluşu seçildikten sonra, firma veya kurumun denetimi için bir plan ve program yapılır ve firma veya kurum denetiminden sonra uygun olan sistem belgelendirilir. ISO 22000 belgeleri üç yıl için verilir ve her yıl ara denetimlerle takip edilir. Üç yılın sonunda ise yeniden belgelendirme tetkiki yapılır. Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki ISO 22000 belgeleri, sadece belge almak için değil, kalite ve müşteri memnuniyetini sağlamak ve bu güveni müşteriye vermek için alınmalıdır
Gıda yönetimi sisteminizin ISO 22000:2018 in gerekliliklerini karşıladığını belgelemenin CORRECT DANIŞMANLIK ile farkını ve kolaylığını keşfetmek için bizimle iletişime geçin.