CORRECT DANIŞMANLIK

CE BELGESİ ÜRÜN ÜZERİNDE OLMALI MI?


CE İŞARETİ ÜRÜN ÜZERİNDE OLMALI MI?

CE belgesi alınması ve belgelendirme süreci önemli olduğu kadar, üzerine eklenecek  CE işareti de bir o kadar önemlidir.

Zaten CE  belgesi bir ürünün üzerine eklenmiş ise  o ürün için gerekli testler yapılmış ve ürün için ce alınma hakkı kazanılmış demektir ve gerekli testler ve klavuzlar firmada mevcut olmaktadır. Tedarikçiler de son kullanıcı da gönül rahatlığı ile ürünü tedarik edebilir. Aksi halde kaçak olarak bu logoyu ürün üzerine basmak yasaktır ve hukuki yaptırımları doğmaktadır.Üretici firma CE işaretini ürün üzerine vurmak zorunda değildir.Zaten CE belgesini tedarikçi firmasına ibraz etmektedir. Ayrıca CE belgesinin ürün üzerine eklenmesi için bazı kurallar da vardır.Bu belge, Avrupa Ekonomik Alanı içinde ürünlerini satmak isteyen üretici firmalar ve işletmeler için gereklidir. Belgelenmenin amacı, ürünlerin, AB Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında üretilmiş olduğunu göstermektir. Dolayısıyla Avrupa pazarında ürün satışını yapmak isteyenler, CE işaretine sahip olmalıdır.

CE işareti elde etme

CE İşareti yetkili bir kuruluş tarafından verilmez. Üretici ürününe kendisi iliştirir. Eğer ürünü risksiz ise, ürünün temel gereklere uygunluğunu kendisi beyan edebilir.Burada, üreticinin bu büyük sorumluluğu, güven ilkesini sarsmayacak şekilde taşıması gerekir. AB mahkemelerinde uygunluğu beyan edilip, temel gerekleri sağlamadığı belirlenen ve piyasadan toplatılan ürünlerle ilgili, üreticiye uygulanacak cezai yükümlülüklere ilişkin pek çok davanın sürdüğü bilinmektedir.

Ürünü riskli ise; ürünün temel gereklere uygunluğunun incelenmesi, onaylama yöntemiyle yapılır. Ürünün,risk derecesine bağlı olarak, ilgili Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve AB'nin de resmi olarak tanınan bir Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) tarafından incelenmesi ve gerekli testlerin yapılarak bu kuruluş tarafından onaylanması gerekir.

Bir üretici kendi ülkesi ya da başka bir üye ülkedeki resmi tanınırlılığı olan herhangi bir Onaylanmış Kuruluşu seçebilir. AB ülkelerinde CE İşareti bulunmayan riskli bir ürünü, bir üye ülke üreticisi kendi ülkesinde kullanamaz. Bunun güvencesi, üye ülkenin ilgili Bakanlığının kontrolündedir. Onaylanmış Kuruluşların yasal olarak yetkilendirilmiş olması (akredite edilmesi) gerekir. Bu kuruluşlar belirli uygunluk incelemelerinde uzmanlaşmış ve sadece o konularda inceleme yapabilme yetkisine sahiptirler. Taşeron kullanabilirler ve uygunluk değerlendirme işlemlerini " Modüler Yaklaşım Sistemi"ne göre yaparlar. Tarafsız olmak zorundadırlar.

CE işareti hangi alanlarda kullanılır

CE işareti, Avrupa Birliği nin uyulması mecburi olan birtakım Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlere konulan bir işaret olduğu için, söz konusu mevzuat kapsamına giren ve AB üyesi ülkelerde ve Türkiye'de piyasaya arz edilecek olan ürünlerin bu işareti taşıması zorunludur. CE Belgesi, Avrupa Ekonomik Alanı piyasasında dolaşımda olan ürünler için geçerlidir ve sahip olunması zorunludur. TSE ise Türk Standartları Enstitüsü'nün verdiği bir uygunluk belgesidir. CE belgesi alabilmek için yeterli oranda zamanı, deneyimi ve teknik donanımı olmayan firma, kurum ya da kuruşların, CE belgesi/işareti almak konusunda profesyonel yardım almaları tavsiye edilir. Kısacası CE belgesi almak isteyen kuruluşlar AB tarafından onaylanmış kurum ve kuruluşlardan CE belgesini temin edebilirler.

CE işareti Yönetmeliği nedir

CE işareti; bir kalite simgesi olmayıp üzerine iliştirildiği ürünün ilgili yönetmeliğin tüm gereklerini karşıladığı anlamına gelen ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında malların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir işarettir.


CE işareti nedir ne anlama gelir

Avrupa Ekonomik Alanında (AEA) serbest dolaşımda bulunan birçok üründe CE harflerini görürüz. Avrupa' ya Uygunluk anlamına gelen bu işaret Topluluk içinde satılan ürünlerin asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereklerine göre denetlendiğini/ değerlendirildiğini gösterir.

Bilinen bir vaka Fransızca "Conformité Européenne" kelimelerinin kısaltması olan CE'nin "China Export" (Türkçe: Çin ihraç malı) ibaresinin kısaltılması şeklinde ve orijinalinden ayırt edilemeyecek boyut ve şekilde ürünün üzerine markalanmasıdır.CE işareti olmazsa ne olur Dış ticaretimiz açısından, bu işareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünün AB üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir.CE İşareti, hem Avrupa Birliği ülkelerinde hem de Avrupa Ekonomik Bölgesi'nde piyasaya sunulan ürünler için zorunlu bir uygunluk işaretidir. Bir ürün üzerinde yer alan CE işareti ile üretici firma, bu ürünün geçerli Avrupa Birliği direktiflerinin temel koşullarına uygun olduğunu ifade etmiş olmaktadır.

CE BELGESİ

CE işareti, ürünün CE işaretinin konulmasını öngören teknik mevzuatın ilgili bütün kurallarına uygun olduğunu gösterir.

Yönetmelikte;

Başlıkları ile işaretin şekli ve beyan örneği açıkça belirtilmektedir.

Yeni CE Yönetmeliği yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup, detaylara ulaşmak için lütfen

Yani CE (CONFORMİTE EUROPEENNE ) Avrupa Birliğine uyumlu olarak onların politikalarına uygun olarak üretilmiş ürün demektir. Ürünün kimliği ya da pasaportu da diyebiliriz. Serbestçe Avrupa  Ülkelerinde ve de Türkiye de satışa sunulabilir özelliği kazanır ürünümüz.