- ASANSÖR BELGELER
- Asansör Modül B+E Belgesi
- Asansör Modül H1 Belgesi
- Asansör Modül G belgesi
- ISO 9001:2015 belgesi
- Asansör HYB (TS 12255)Belgesi
- TS EN 13015 Standardı
- Asansör Marka Tescil Belgesi
- Asansör Sanayi Sicil Belgesi
- Asansör Kapasite Raporu
ÜLKEMİZDE ASANSÖR CE BELGELERİ
Bilindiği gibi Türkiye de asansör firmalarının monte ettikleri asansörleri Avrupa direktiflerine uygunluk anlamına gelen CE belgesini iliştirerek yapması bir zorunluluktur. 4703 sayılı kanun ile 2001 yılında ülkemize gelen bu zorunluluk Türkiye deki asansör firmalarının Avrupa birliği direktifleri içinde yer alan 2014/33/AB Asansör direktifine göre uygunluk değerlendirmesi (CE belgesi alma) yapılmasını istemektedir. Uygunluk değerlendirme (conformity assestment) ürüne CE belgesi iliştirecek firmanın hangi metoda göre bu işlemi yapacağının tarifidir. Avrupa birliği direktiflerinde uygunluk değerlendirme yöntemleri modüler yaklaşıma göre belirlenir. İsminden de anlaşıldığı gibi her bir modül ya da modüller asansör firmasının CE belgesi alma yoludur. Asansör firmaları kendi yapılarına göre kendisine uygun gelen bir ya da birkaç modülle uygunluk sağlayıp asansörüne CE markasını iliştirebilir.
Ülkemizde asansör firmalarının en çok tercih ettiği uygunluk değerlendirme modülleri Modül H1, Modül B+E ve Modül G dir. Diğer modüllerin neredeyse hiç bir kullanımı yoktur. Asansör firmalarının bu modülleri tercih etmesinin elbette sebepleri vardır. Şimdi sıra ile neden bu modüllerin tercih edildiğini açıklayalım.
Modül H1 belgesi Tam kalite güvence sistemi demektir ve ISO 9001 kalite yönetim sistemini esas alır. Tasarım esaslı bir modüldür. Ülkemizde biri elektrik/elektronik ve diğeri makine/mekatronik olarak iki mühendisin olması bakanlık tarafından zorunlu hale gelmiştir. Asansör Modül H1 Belgesi Elektrikli asansör için ve hidrolik asansör için ayrı verilmesi gereken bir belgedir. Bünyesinde mühendisleri barındıran asansör firmaları için en ideal modüler sistemdir. Bu firmaların çoğunlukla iş hacimleri ve montaj sayıları fazladır. Türkiye de asansör montaj ihalelerine girebilmek için yüzde 99 oranında bünyesinde iki adet SMM belgeli mühendis olabilen bu belgenin olması şarttır. En önemli avantajlarından biriside ülkemizde eğer asansör standartının şartlarını uygularken sapma olması halinde uygulanan risk analizi ile ilgili firmanın kendisinin bu işlemi yapabilmesidir. Bilindiği gibi ülkemizde eğer asansörde risk analizi gerekiyorsa bunu eğer modül H1 tasarım inceleme belgesi yok ise Modül G üzerinden yapmamız gerekir. Bu durum yasal mevzuatla sabit olmamakla beraber bakanlık tarafından zorunlu tutulmuştur. Yeterli sayıda asansör montaj kapasitesi olan ve uygun mühendis personelini karşılayabilecek altyapı ve finansmana sahip olan firmalar için esneklik açısından en uygun belge modül H1 belgesidir. Belgenin doğası gereği modül H1 belgesi olan firmalar dış kaynaklı olarak mühendislik hizmeti alamazlar.
Modül B + E belgesi iki adet belgedir. Modül B belgesi ve Modül E belgesi. Modül B belgesi montajını yapabileceğiniz asansör tipleri ile ilgili bir belgedir. Bu tipler ülkemizde genelde Elektrikli direkt askı, elektrikli endirekt askı ve hidrolik endirekt askıdır. Bu tiplerden bir ya da birkaçını alabilmek için asansör firmasının her tipten bir adet denetime göstermesi gerekmektedir. Asansör firması belgelemek istediği tiple ilgili tip projeleri ve her bir güvenlik aksamından 5 marka civarında teknik dosyasında belirtir. Belirlenen tip özellik aralığının dışına çıkamaz ve tespit edilen kullanabileceği kompanentlerinde dışına çıkamaz. Modül B belgelendirme işlemi bu şekildedir. Modül B belge alma süreci onaylanan asansör firmaları modül E belgesini artık alabilirler. Modül E belgesi ISO 9003 belgesi esaslıdır.
Asansör Modül B + E Belgesi Ülkemizde çok kısa zamana kadar en çok tercih edilen uygunluk değerlendirme metoduydu. Sebebi ise firmaların bu modül sisteminde SMM belgeli iki adet mühendis çalıştırma zorunluluğunun olmamasıdır. Bakanlık bu yöntemde asansör firmalarının dış kaynaklı olarak bu hizmeti almalarına müsaade etmiştir. Ülkemizde inşaat firmalarının dış kaynaklı olarak yapı denetim firmalarında dış kaynaklı hizmet aldığını düşünürsek bu hizmetinde dış kaynaklı olarak alınması kadar olağan bir durum yoktur. Aynı zamanda modül G belgesi ile işlem yapanlarda bu şekilde proje hizmeti alabilirler.
Modül B + E belgesinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Mühendis çalıştırma gücü olmayan firmalar için çok uygun olan bu yöntem aynı zamanda tip sınırı ve güvenlik kompanenti sınırı ve risk analizi yapamama gibi bir takım dezavantajları da yanında getirmektedir. Asansör firması modül B belgesinde belirtilen tip ve kompanentlerin dışına çıkamaz. Farklı tipler için tip ekletme işlemi yapması gerekir. Eğer asansör montajında risk analizi işlemi var ise bu modülü kullanamaz. Bakanlık bu durumlarda modül G belgesi alınmasını şart koşmuştur. Sürekli aynı tip montaj yapan firmalar için ideal bir CE belgesidir. Firmalar genelde az sayıda gelen farklı tip montajları (hidrolik, endirekt vs.) modül G fiyatını içine koyarak teklif verirler. Risk analizi durumu olursa zaten risk analizleri binanın uygunsuz mesafeleri (kümet tavan, kuyu üstü, kuyu altı, kapı üstü kiriş) ile ilgilidir ve müteahhit tarafından karşılanmaktadır. Ne yazık ki modül B+E nin son zamanlarda çok kullanılmamasının sebebi modül G ye olan ilgilidir.
Modül G Belgesi, şu sıralar ülkemizde en çok kullanılan uygunluk değerlendirme yöntemidir. Birim doğrulama yöntemi olup tek bir asansöre alınan CE belgesidir. Kalite yönetim sistemine ihtiyaç yoktur ve dış kaynaklı olarak proje hizmeti alınabilir. Her tip asansör için uygundur ve genelde standart sapma için yapılan risk analizi durumları için kullanılır. Montaj adedine göre mali yükü artar. En büyük problemi zamandır. Modül H1 ve Modül B + E de yılda bir kez denetim olmaktadır. Fakat modül G ile her asansör için denetim ve denetim süreci gerekmektedir. Buda yapılan işi bir anda 3 katına çıkarır. Montaj sayısı düşük bakım ve revizyon firmaları için çok uygundur. Ülkemizde risk analizinin olduğu durumlarda tescil alabilmek için Modül G belgesi ya da Modül H1 Tasarım inceleme belgesi şart koşulmuştur. Bu yüzden risk analizi durumları için çare niteliğindedir.
TEKNİK DOSYANIN HAZIRLANMASI
- Yeni yaklaşım direktifleri, üreticinin, ürünün ilgili temel gereklere uygunluğunu gösteren bilgileri içeren bir teknik dosya hazırlamasını gerektirmektedir.
- Bu dosya, direktifin bir kalite sistemine dayalı bir uygunluk değerlendirilmesi prosedürü ( D,E,H modülleri ve varyantları) öngördüğü durumlarda kalite sistemi dokümantasyonunun bir parçası olabilir. Bu yükümlülük coğrafi orjinali ne olursa olsun ürünün piyasaya arz edilmesi anında başlar.
TEKNİK DOSYA
- Teknik dosyanın içeriği ilgili ürüne uygun olarak ayrı düzenlenir.
- Kural olarak, teknik dosya ürünün tasarım, üretim ve işleme özelliklerini içermelidir.
- Dosya kapsamındaki ayrıntılar ürünün yapısına ve teknik açıdan ürünün ilgili direktifin temel gereklerine uygunluğunu göstermek için gerekli olan her şeye ( uyumlaştırılmış Standardlar uygulanmadığında bu Standardlara) dayanmaktadır.
TEKNİK DOSYA GENEL İÇERİK
- Ürüne ait genel bir tanımlama
- Dizayn ve üretime ait çizimler, komponentlerin, devrelerin vb. şemaları
- Söz konusu çizim ve şemaların, ürünün çalışmasının anlaşılmasına yarayan tanımlamalar ve açıklamalar
- Uygulanan Standardların bir listesi, Standardların uygulanmadığı durumlarda ise ürünün kapsama alındığı ve direktiflerce öngörülen temel gereklere uyum için kabul edilen çözümler ve tanımlamalar
- Tasarım sonuçları, yerine getirilen incelemeler vb.
- Deney raporları
TEKNİK DOSYA İÇERİĞİNİ ETKİLEYEN KOŞULLAR ( ASANSÖR MONTAJ )
- Ürünün Niteliği Ve Çeşidine Göre Direktife Uygun Olarak Belirlenecek Modül
- Montaj Yapan Firmanın Yıllık Montaj Sayısı
- Montajı Yapılan Asansörlerin Sınıfı Bazında Yıllık Montaj Adedi
TEKNİK DOSYANIN İÇERİĞİ ( ASANSÖR MONTAJ)
(MODÜL H İÇİN)
1- Montajı Yapılan Asansörlere Ait Genel Tanımlamalar
- Uygunluk Beyanı
- Seyir Defteri
Asansörün Temel Karekteristliği
2- Tam Kalite Güvence Sistemi İle İlgili Dökümanlar
- Çalışmaların Tamamının Takibi Sağlayacak Formlar
- İlgili Talimatlar
- Kys Ce Çalışmalarına Atıflar
- İç Tetkik Uygulamalarına C Enin Kapsamında İlavesi
3- Güvenlik Aksamı İmalatçısından ( Montaj Firması Güvenlik Aksamını Asansöre Doğru Bir Şekilde Montaj Yapmak Kaydı İle) 2*14/33/AB Kurallarını Karşıladığına Dair Beyan Etmesi Gereken Belge Ve Evraklar
4- Kullanıcıya Uygun Kullanma Kılavuzu
5- Uygulanan Standardların Bir Listesi
6- Standardların Uygulanmadığı Durumlarda İse Mamulün Kapsama Alındığı Ve Direktiflerce Öngörülen Temel Gereklere Uyum İçin Kabul Edilen Çözümler Ve Tanımlamalar ( RİSK ANALİZLERİ )
7- Asansöre Ait Mühendislik Çalışmaları
- Proje
- Tedarikçilerden Alınan Çizimler
- Mukavemet Hesapları
8- Standard Dışı Yapılan Montaj Uygulamaları İçin Risk Analizi Kapsamında İlgili Yönetmelikler Ve Standardlar Çerçevesinde Tasarım Sonuçları Ve Yerine Getirilen İncelemeler İle Yapılması Gerekiyor İse Test Sonuçları
9- Bakım Klavuzu ( En 13015) Ve Montaj Kılavuzu
10- Montaj Uygulamalarında Ve Mühendislik Uygulamalarında Görev Alan Personelin Yeterliliği
NOT : Teknik Dosyanın Son Üretim Tarihinden Başlayarak 10 Yıl Süre İle Resmi Denetimler İçin Saklanması Yasal Bir Yükümlülüktür. Açıklama Ve Tanıtımlarda Ticari Sırlar Saklı Tutulmalıdır.
SANAYİ SİCİL BELGESİ
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmelerine ve devamlı ve seri halinde tamirat yapan işletmeler ile elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerlerine verilen ve işletmenin üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren 2 ay içinde alınması zorunlu olan bir belgedir.
SANAYİ SİCİL BELGESİ NASIL ALINIR?
Aşağıda belirtilen belgeler ile üretim yerinin bulunduğu İlin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edilir.
1- Sanayi Sicil Beyannamesi
Sansic A ve Sansic C formlarından oluşmaktadır.
a)Sansic C formu sadece Gayri Maddi Hak (Lisans, Know,How, Patent) kullanan işletmeler tarafından doldurulacaktır.
b)Sanayi Sicil Beyannamesi Sansic A ve (Sansic C ) formları sayfa sonundaki dosyalar bölümünden indirilebilir.
c)Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic A) ve (Sansic C ) formları Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden de temin edilebilir.
2- Yıllık İşletme Cetveli
- Sansic B formu olarak adlandırılmıştır. Firmanın bir önceki yıla ait faaliyetlerinin bildirildiği formdur.
Yıllık İşletme Cetveli her yılın başından itibaren Nisan ayı sonuna kadar verilmesi zorunludur.
Yıllık İşletme Cetveli Sansic B Formu doldurularak doğrudan bir dilekçe ekinde üretim yerinin bulunduğu İlin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne verilir veya taahhütlü olarak gönderilir. Ya da elektronik ortamda www.sanayi.gov.tr adresinden e hizmetlerimiz Yıllık İşletme Cetveli işlemleri menüsü kullanılarak işletme sahibi veya yetkilendirdiği kişi tarafından verilir.
Yıllık İşletme Cetveli (Sansic B) formu sayfa sonundaki dosyalar bölümünden indirilebilir.
Yıllık İşletme Cetveli (Sansic B) formu Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden de temin edilebilir.
Önemli Not: Sanayi sicil kayıtları, ülkemiz sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesinde ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesi için önemli bir kaynaktır. Sanayi işletmelerinin ürünleri, Avrupa Birliğinde kullanılan PRODCOM Sanayi Ürünleri Sınıflamasına uygun olarak kodlanmaktadır. Ülkemizdeki sanayi işletmeleri ile ilgili gerçek bilgilerin elde edilmesi bakımından, elektronik ortamda verilecek Yıllık İşletme Cetvelinde yer alan ürünlerin doğru kodlanması gerekmektedir. Bu çerçevede; Yıllık İşletme Cetveli ürün bilgileri girilirken ürüne uygun kodun seçilmesi konusunda özen gösterilmelidir.
3-Kapasite Raporu
Sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda tarafından düzenlenen ve Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliğince TOBB onaylanan, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibariyle sona ermemiş olan Kapasite Raporunun işletmenin bağlı olduğu Oda veya TOBB tarafından aslı gibidir onaylanmış sureti veya işletmenin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca onaylanan, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibariyle sona ermemiş olan Kapasite Raporunun, sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda veya TESK tarafından aslı gibidir onaylanmış sureti.
Kamu kuruluşları, kapasite raporu yerine üretimde kullandıkları maddeleri, makine ve teçhizatlarını, ürün çeşitlerini ve kapasitelerini liste halinde verir.
4- Ticaret Sicil Gazetesi
Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi: İşletmenin kuruluşuna ait Ticaret Sicil Gazetesinin veya Esnaf Sicil Gazetesinin fotokopisi Unvan değişikliği yapılmış ise değişiklik yapılmış Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesinin fotokopisi, adi ortaklıklarda ise oda sicil kayıtları fotokopisi aranır.
Kamu kuruluşlarından Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi istenmez.
SANAYİ SİCİL BELGESİNİN SANAYİ İŞLETMELERİNE SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?
İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.
Elektrik faturalarını Sanayi Abonesi Tarifesinden öderler.
Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.
Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.
SANAYİ SİCİL BELGESİ SAHİBİ İŞLETMELERİN BAKANLIĞIMIZA KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
a) 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 5 inci maddesi gereğince, ilk müracaatta verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda ve sanayi işletmesinin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi durumunda, bir ay içerisinde Bakanlığımıza Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğün bilgi verilmesi zorunludur. Bildirmeyenler hakkında idari para cezası uygulanır.
b) Kanunun 5 inci maddesi gereğince işletmeler her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermek zorundadırlar. Vermeyenler hakkında idari para cezası uygulanır.
c) Kanunun 11 inci maddesi gereğince, sanayi işletmeleri tarafından yanlış bilgi verilmemelidir. Gerçeğe aykırı bilgi verilmesi durumunda idari para cezası uygulanır.
SANAYİ SİCİL BELGESİ VİZE İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
Sanayi Sicil Belgesi vizesi; belge veriliş tarihi itibariyle 2 yılda bir, üretim yerinin bulunduğu İlin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce yapılır.
Vize işlemi için istenen belgeler;
Dilekçe
Sanayi Sicil Belgesi aslı