CORRECT DANIŞMANLIK

HAK ONAYLI HELAL BELGESİ VEREN YERLER


HELAL BELGELENDİRME NEDİR

Geçerli, ehil ve tarafsız bir kurumun söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla OIC / SMIIC 1 uygunluk içerisinde üretimin yapıldığının doğrulanmasını ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Helal gereksinimleri ile birlikte hijyen, ISO ve HACCP kurallarına uygun olması da gereken şartlar arasındadır. Helal  belgelendirme ,  dini bakımdan hassas tüketici için kabul edilebilir, güvenilir ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gerekli koşuldur.Helal belgesi alan bir firma ile almayan ya da alamayan firmalar arasında ciddi farklar olacaktır.Eskiden denetimsiz kolay alınan Helal belgeleri gerçeği yansıtmamaktaydı.Türkiye de sadece TSE aracılığı ve bazı dernekler aracılığı ile alınan helal belgeleri yerine şimdi Türkiye de Hak denilen bir kuruluş ile tek elden Helal belgelendirme yürütülerek piyasadaki dağınık ve kuralsız Helal uygulamalarının düzenlenmesine katkı sağlanmıştır.

Helal gıda sertifikasyonu üreticiler ve tüketiciler için farklı yararlar sağlayan bir uygulamadır. Bu yararları üç başlık altında toplamak mümkündür.

Tüketici Güveni: Belgelendirme tüketicilere tercihleri doğrultusunda bilinçli bir seçim yapma olanağını sağlar. Aynı zamanda helal gıda sertifikasının sağladığı sürekli bir denetim mekanizması ile tüketiciler satın aldıkları gıdaları güvenle tüketebilirler.

İhracat ve Rekabet: Gıda sektörü içerisinde yer alan helal gıda son dönemde küresel pazarda giderek önemini arttırmaktadır. Helal belgesi alan firmalar, ürünlerini küresel helal gıda pazarına arz imkânı bulabilecek ve rekabet gücünü arttırabilecektir. Helal belgelendirme sürecinin sonucu olan helal gıda sertifikası sayesinde ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınması ve tanıtılması çok daha kolay hale gelmektedir.  Hak akreditasyonuna sahip bir helal belgesine sahip olunması durumunda SMIIC üye ülkelerinin tamamında ürününü Helal olarak ihracatını ve satışını gerçekleştirebilecek ve akredite helal sertifikası ile diğer ülkelerde Helal ürün ürettiğine dair tanınırlığa sahip olduğunu kanıtlayacaktır. Bu, hak akreditasyonlu helal belgesine sahip üreticiye hem yerel hem de uluslararası rakiplerinin önüne geçmesini sağlarken, helal gıda tüketimi yapmayı gözeten tüketim toplumuna karşı prestij ve güveni beraberinde getirecektir.

Kalite: Sertifika helal gıda gıda ürününün sadece helal yasası gerekliliklerinin uygulandığının değil, aynı zamanda ürünün,hizmetin üretiminde gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının da katı şekilde uygulandığının işaretidir.

HELAL BELGESİNİN AMACI

Genel olarak Helal standartlarının temel amacın açıklayalım. Üretilen gıda veya insan tenine temas eden temizlik kozmetik  ürünlerinin ham maddeden başlayarak tüm üretim sürecini kapsar. Bu üretimin süreci sonuna kadar  bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması olarak tanımlanabilmektedir.

Helal sertifikaları standartları bu kriterler ile birlikte hijyen koşullarının sağlanması yönünden kendi ISO 22000 Gıda güvenliği  standardını da kılavuz olarak kabul etmektedirler.


Helal Belgesinin Faydaları Nelerdir? 

Helal Belgesi Neden Alınır?

Türkiye de helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine haiz tek kurum olan Türkiye Cumhuriyeti Helal Akreditasyon Kurumu (HAK)ın verdiği bilgilere göre dünya üzerinde 1,8 Milyar Müslüman yaşıyor. Helal ekonomisi küresel bazda yıllık 4 Trilyon Doları aşıyor. Yalnızca küresel helal gıda pazarının yıllık hacmi 1,3 Trilyon Dolar olup İslami finans dışında kalan helal pazarının yıllık %10 civarında büyüyerek önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 3 Trilyon Dolara ulaşması bekleniyor. 

 Kaç Tane Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu Var?

Dünya genelinde 400 den fazla Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu olduğu tahmin ediliyor. Türkiye de helal konusunda akreditasyon amacıyla kurulan ve tüzel kişiliğine haiz tek kuruluş ise Helal Akreditasyon Kurumu dur. Helal standartları tüm İslam alemini kapsar ve modern sağlık ile kalite standartlarına uyumludur. Akreditasyon işlemleri için İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) çatısı altında İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) kurulmuştur. İşlemler SMIIC tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde yapılır. 

Helal Sertifika Çeşitleri

Helal sertifikası ne demek? sorusunu yanıtlarken de bahsettiğimiz üzere; Helal sertifikası çeşitleri 3 alt grupta incelenmektedir:

Helal Sertifikası Almak İçin Gerekli Evraklar

Helal sertifikası için gerekenler arasında, öncelikli olarak işletmeden bir randevu alınır. Randevu günü ön görüşme sonrası helal sertifikası kuralları ile ilgili uygunluğun tespit edilmesi üzere, şekildeki adımlar izlenir:

Helal sertifikası almak için gerekli evraklar arasındadır.

Helal Sertifikası Veren Firmalar

Ürünleri veya hizmeti üzerinde helal belgesi edinmek isteyen marka sahipleri; helal sertifikası başvuru oluşturmak üzere, helal sertifika firmaları arasından bir seçim gerçekleştirmektedir.

Seçilecek olan kurumun; Türkiye Cumhuriyeti Diyanet Bakanlığı tarafından akredite edilmiş olması, İslami gereklerin getirdiği şartlar hakkında bilgi sahibi çalışanlara olması, güvenilir, işinin ehli ve tarafsız olması gibi şartlar aranır. Bu şartları sağlayan kurumlar, Helal sertifikası nereden alınır? sorusunun cevabını oluşturmaktadır.

TÜRKAK akreditasyonlu belgelendirme işlemlerinde KOSGEB Desteği kullanabilirsiniz.